Info om sjakklinjen på NTG

Mål
Vårt hovedmål er selvfølgelig å utvikle gode sjakkspillere, men vi har også et mål om å utvikle det vi har kalt «ressurspersoner for norsk sjakk». Elevene skal lære seg å undervise, arrangere sjakkturneringer og alt som hører med til administrativt sjakkarbeid. Vi arrangerer blant annet turneringer og driver sjakkundervisning på ulike nivåer der elevene får prøvd seg.

 

Gjennomføring
Det er daglig sjakktrening hver morgen fra mandag til torsdag, totalt omtrent ti klokketimer i uken.

I våre daglige sjakkøkter vil de ulike aspekter av vårt kjære spill bli belyst og analysert. Forutsetningene er de beste med et stort sjakkbibliotek, gode lærekrefter og over 20 års erfaring med drift av sjakkgymnas.

NTG har eget sjakkrom til ære for Magnus Carlsen.

Veldig deilig er det når vi kan trene utendørs.

Vi ser på sjakk som en ferdighet som må øves, ikke som kunnskap som skal pugges. Engasjement er i den sammenheng spesielt viktig. Det er nødt til å være moro! Et godt miljø er da ekstremt viktig og noe vi vektlegger spesielt.

Godt vennskap er roten til alt godt. Foto: Øystein Brekke

Tirsdagene starter vi gjerne med styrketrening, mens vi på onsdager pleier å spille fotball før sjakken.

Sjakkere er ofte gode i fotball.

Når det ikke er trening, har elevene vanlig skolefag, som på alle andre skoler. Pensumet er det samme og vitnemålet er like mye verdt som andre vitnemål på studiespesialiserende linjer.

Bonus er det at man får karakter i sjakk og at det er avgangskarakter hvert år. Så har man ambisjoner om å komme inn på krevende studier, kan gode sjakk-karakterer komme godt med.

Slik ser timeplanen for C-Parallellen ut, den klassen sjakkerne går i, for første klasse i 2023-24. Den varierer litt fra år til år, men den gir et inntrykk av hvordan dagene ser ut.

 

Gode meritter
Helt enormt er det at vi har fostret to verdensmestere. Magnus Carlsen er vår meste kjente elev, men juniorverdensmestertittel til Aryan Tari i 2017 er også fantastisk.

Av våre totalt rundt 130 elever siden oppstart i 1998 er 10 stormestere, 12 internasjonale mestere, 2 kvinnelig internasjonale mestere og 16 Fide-mestere.

Se oversikt over tittelholdere

Se oversikt over alle sjakkelever på NTG siden oppstart i 1998

Aryan Tari ble stormester første året han gikk på NTG og juniorverdensmester tredje året.

NTG vant i 2000 VM for skolelag med finale i New York. Foto: Øystein Brekke

 

Skolepenger
Alle elever – uavhengig av skole og idrett – betaler en årlig skoleavgift på NTG. Skolens tilbud er særskilt tilrettelagt for studiespesialiserende i kombinasjon med toppidrett.

Priser for skolepenger.

 

Utvidet toppidrettstilbud
Utover dette lovpålagte skoletilbudet tilbyr Stiftelsen NTG i samarbeid med avdeling sjakk et utvidet toppidrettstilbud. Dette inkluderer daglig trening, utenlandsreiser med turneringer, trenerlønn, nødvendig transport til samlinger m.m.

Vi pleier å bruke ca. 10 000 kroner på hver til dekning av turer til utenlandske turneringer. Vi håper å få til minst to fellesturer i året, helst tre.

Priser for idrettsavgift

Alltid hyggelig å være på tur!

Skole er viktig. Leksene kan ikke forsømmes selv om vi er på tur og har det gøy.

 

Unikt sjakkbibliotek
Vi har så godt som alt av sjakklitteratur utgitt de siste 20 årene og enda en god del til.

Maria Pitz Jacobsen viser fram litt av tilbudet.

Det er en del hyllemetere med sjakkbøker.

 

Praktisk om hybel
Mange NTG-elever bor på hybel. Man leier på det åpne markedet, men det er vanlig at hyblene går i arv. Mange slutter og mange begynner, så litt kabal er det å finne ut av det, men det pleier å ordne seg greit. De fleste bor sammen med en kompis fra samme idrett.

Fint er det om man ordner på egen hånd, men sjakktrener får informasjon om alle hyblene som blir ledige etter tidligere studenter og fikser dette.

Vanlig leiepris er kr. 5-6000 i måneden. Noen ganger kommer strøm i tillegg, men det pleier ikke å være så mye. Litt dyrere blir det gjerne om man bor alene.

Det er flere støtteordninger, men det greieste borteboerstipendet på rundt 5000 kroner i måneden. Borteboerstipendet er ikke behovsprøvd mot foreldreøkonomi, og kommer i tillegg til eventuelle andre lån og stipend du kan ha rett til. Les mer på www.lanekasse.no.

 

Over 20 års erfaring
Sjakklinja ble opprettet høsten 1998. Sjakklinjas grunnleggende filosofi ble da utformet i en omfattende læreplan.

Sjakklinja læreplan fra 1998

Sjakk kommer inn under fagkategorien Toppidrett der samme kompetansemål gjelder uansett idrett. Man får avgangskarakter i sjakk for hvert år som teller på lik linje med andre skolefag.

Les utdanningsdirektoratets kompetansemål for Toppidrett

Vi har testet det meste som testes kan av både opplegg og undervisningsmetoder. Utvikling har alltid vært viktig. Hva kan bli bedre, er spørsmålet man hele tiden stiller seg. Etter hvert legger man seg nok til en personlig stil, men man kan i hvert fall trygt si at den er gjennomtenkt.

 

Helhetlig oppfølging
Hovedtrener har et «helhetlig» ansvar, heter det seg. Sjakktrener er bindeleddet mellom elev og foreldre og står til disposisjon for små og store utfordringer som måtte dukke opp.

Simen har vært sjakktrener fra «børjan» og er der ennå.

Vi har også både fysioterapeut, kostholdsekspert og helsesøster som følger opp.