Q&A

Ofte stilte spørsmål

Det kan for mange være en stor beslutning å begynne på NTG. Her er svar på noen spørsmål som gjerne går igjen.

Vår målgruppe er unge og kanskje lett påvirkelige mennesker. Er man 15-16 år, kan man fort miste hodet og ikke tenke over om vårt tilbud og krav virkelig er det rette. For mange passer det rett og slett ikke å flytte hjemmefra i så ung alder.

For de motiverte som virkelig vil satse på idretten sin og samtidig ivareta sin videregående utdannelse, har vi et enestående tilbud!

Viktig er det at foreldre må med i beslutningsprosessen.

1. HVORDAN BOR MAN?

De fleste sjakkspillerne bor på hybel i nærheten av skolen. Man leier på det åpne markedet, men det er vanlig at hyblene går i arv. Mange slutter og mange begynner, så litt kabal er det å finne ut av det, men det pleier å ordne seg greit. De fleste bor sammen med en kompis fra samme idrett.

2. HVORDAN ORDNER MAN SEG HYBEL/LEILIGHET? 

Fint er det om man ordner på egen hånd, men sjakktrener får informasjon om alle hyblene som blir ledige etter tidligere studenter og fikser dette.

3. HVA KOSTER DET Å BO?

Vanlig er kr. 4-6.000. Noen ganger kommer strøm i tillegg, men det pleier ikke å være så mye. Litt dyrere blir det gjerne om man bor alene.

4. HVOR MYE KOSTER DET Å LEVE?

Dette varierer, men mellom kr. 2-3.000 per måned er normalt. NTG har en super kantine der man kan spise varm lunsj/middag for rundt 50 kroner.

5. HVA KOSTER DET Å GÅ PÅ SKOLEN?

Skoleavgiften for skoleåret 2021/22 er på 26.220 per år. I tillegg kommer avgift til det som kalles «utvidet toppidrettstilbud», som betyr den idretten man skal gå på. For sjakkavdelingen er denne på kr. 14.000. Av dette beløpet går minst kr. 8.000 til finansiering av fellestur med sjakklinja. Normalt bruker vi mer per elev, men vi lover dette beløpet. Om budsjettet overskrides, kan man likevel dra på fellestur, men det kan komme egenandel i tillegg.

Inkludert er også forskjellig som måtte dukke opp av treningsklær og middager og forskjellig. Det er også gratis tilgang til skolens treningssenter og ikke minst det rikholdige sjakkbiblioteket.

6. HVOR MYE SJAKKTRENING ER DET?

Vi har omtrent ti klokketimer satt av til sjakk i uken. I denne tiden skal man også få gjort litt fysisk aktivitet. Det hender vi spiller fotballmatch mot en annen idrett.

7. HVILKE STØTTEORDNINGER FINNES?

Borteboerstipend

Dersom du må bo borte fra foreldrene dine kan du ha rett til borteboerstipend på 4 603 kroner i måneden. Borteboerstipendet er ikke behovsprøvd mot foreldreøkonomi, og kommer i tillegg til eventuelle andre lån og stipend du kan ha rett til.

Vilkår for rett til bostipend:

Du må være borteboer

  • Mer enn fire mil mellom foreldrehjem og skole
  • Reisetiden er tre timer tur-retur eller mer
  • Særlige forhold

Tilbakebetaling og renter

Når du er ferdig med utdanningen din, skal du begynne å betale tilbake lånet ditt. Du må også begynne å betale hvis du fortsetter å studere uten lån og stipend, bytter til deltidsutdanning, tar en pause i utdanningen eller er i permisjon.

Du får ikke betalingsplan eller regning med en gang du er ferdig med å studere og ikke lenger mottar lån og stipend. Fra siste utbetaling fra Lånekassen til du får den første regningen går det rundt syv måneder.

Dagen etter den perioden du har fått lån og stipend til fulltidsutdanning tar slutt, blir det lagt til renter på lånet ditt. Renten i Lånekassen er markedsstyrt, og alle får automatisk flytende rente. Du kan søke om fast rente etter du har fått be talingsplan til oss. 

Informasjonen nedenfor om borteboerstipend og tilbakebetaling finner dere også på www.lanekassen.no.

Bor man mer enn seks kilometer fra skolen dekker mange kommuner månedskort til buss og bane.

8. HVOR GOD MÅ MAN VÆRE?

NTG er et toppidrettsgymnas der det sportslige ambisjonsnivået er høyt. Men det varierer fra år til år hvor bra nivået på elevene er. Forutsatt minst 4 i karaktersnitt fra ungdomsskolen (man regner fra julekarakterene siste året på ungdomsskolen) er det de beste søkerne i sin idrett som får tilbud om å begynne.

9. HVOR MANGE SJAKKSPILLERE ER DET PÅ AVDELINGEN? 

Sjakkavdelingen har en kvote til 5-6 elever. Tidligere har det totale antallet sjakkelever fordelt på tre kull variert fra 5 til 16-17 elever, men med tiden håper man å være rundt 15 totalt.