Q&A Motocross

Ofte stilte spørsmål NTG motocross

Vår målgruppe er unge og kanskje lett påvirkelige mennesker. Mange 15-16 åringer som brenner for å begynne på NTG, kan fort miste hodet og ikke tenke over om NTG er det rette valget.

Vi er derfor veldig opptatt av å trå varsomt i rekrutteringsarbeidet. Foreldre må være med i beslutningsprosessen, og det er ofte foreldre som informasjonen rettes mot. Vi er heller ikke interessert i nye elever for enhver pris. For mange passer det rett og slett ikke å flytte hjemmefra så tidlig og andre kan ha andre interesser enn å satse alt på motocross. Det er viktig at de nye elevene har de «rette» motivene for å begynne. Vi er til for de motiverte og de som ønsker å satse, og til disse lover vi et enestående tilbud.

Her er en liste over spørsmål som mange søkere stiller seg:

Hvordan bor elevene?

  • Elevene bor som regel på hybel i nærheten av skolen, noen bor også hjemme hos sine foreldre om de har mulighet til det. Enkelte foretrekker å bo to og to sammen så de kan fordele på oppgavene og boutgifter. Det er også mange eksempler på elever som trives godt med å bo alene på hybel.

Hvordan ordne seg en hybel/leilighet?

  • Dette kan vi være behjelpelige med. Det blir også ledige hybler etter elever som går ut av tredje klasse som går i arv til nye NTG elever. Det er også mange som ordner dette på egen hånd, men det kan lønne seg å være ute i god tid før skolestart. 

Hva koster det å bo?

  • Mellom kr. 5.000 og 8.000 pr. måned, inklusiv strøm er vanlig husleie for NTG-elever i området. Dette kan selvfølgelig variere og er markedsavhengig. Det er som regel rimeligere å bo to sammen.

Hvor mye koster det å leve?

  • Dette varierer selvfølgelig, noen klarer seg med så lite som kr. 2.000 pr. mnd. i matutgifter, men mellom kr. 2.500 og 3000 pr. mnd. er nok mer normalt.

Hva koster det å gå på skolen?

Hva er utvidet toppidrett?

  • Utvidet toppidrettstilbud er definert som daglig trening, samlinger og oppfølging i din spesialidrett. I dette tilfellet motocross.

Hvilken aktiviteter ligger i utvidet toppidrett?

  • Den innebefatter mye. Daglig treningsoppfølging på motocross, tilpassede treningsprogrammer, målstyring, høstsamling og vintersamling med mer. Vintersamlingen har de siste årene vært i Spania/Nederland og i USA. Her er alt dekket med unntak av mat og flybilletter (flybilletter kan dekkes om det er økonomi til det). Elevene må selv stå for sykkel, crossutstyr og bensin (alt utstyr til egen idrett). Ishockey og innebandy er vanlige aktiviteter på høst/vinter, avdelingen leier da hall for aktiviteten. Langrenn er også en aktivitet vi utøver mye når forholdene er her. 

Hvilke støtteordninger finnes?

  • Borteboerstipend
    Dersom du må bo borte fra foreldrene dine kan du ha rett til borteboerstipend på 4 603 kroner i måneden. Borteboerstipendet er ikke behovsprøvd mot foreldreøkonomi, og kommer i tillegg til eventuelle andre lån og stipend du kan ha rett til. Vilkår for rett til bostipend:  

    • Du må være borteboer
    • Mer enn fire mil mellom foreldrehjem og skole
    • Reisetiden er tre timer tur-retur eller mer
    • Særlige forhold

     

Tilbakebetaling og renter Når du er ferdig med utdanningen din, skal du begynne å betale tilbake lånet ditt. Du må også begynne å betale hvis du fortsetter å studere uten lån og stipend, bytter til deltidsutdanning, tar en pause i utdanningen eller er i permisjon.   Du får ikke betalingsplan eller regning med en gang du er ferdig med å studere og ikke lenger mottar lån og stipend. Fra siste utbetaling fra Lånekassen til du får den første regningen går det rundt syv måneder.   Dagen etter den perioden du har fått lån og stipend til fulltidsutdanning tar slutt, blir det lagt til renter på lånet ditt. Renten i Lånekassen er markedsstyrt, og alle får automatisk flytende rente. Du kan søke om fast rente etter du har fått be talingsplan til oss:  

www.lanekassen.no.

Hvor har utøverne syklene og hvordan kommer de på trening?

  • Vi har garasje på skolen der utøverne har syklene sine. Når vi trener i ukedagene blir utøverne kjørt til og fra banen med minibuss og henger.

Hvilke baner kjører NTG på?

  • De siste årene har vi brukt følgene baner i Norge: 
  1. Gultvedt Gård (privat bane)
  2. Jevnaker (mx og enduro)
  3. Gardermoen
  4. Lunner
  5. Haslemoen
  6. Tønsberg
  7. Elverum
  8. Kongsvinger
  9. Lier 

Det hender at vi også besøker andre baner. På vår årlige vintersamling besøker vi mange forskjellige bane anlegg.  

Hvordan foregår motocrosstreningene?

  • Treningen blir lagt opp etter en nøye periodisering av året og tilpasset utøverens nivå og behov. Det fine når vi trener flere sammen er at vi kan skape god konkurranse på trening når det trengs. Sammen skal vi alle bli bedre. Vi har også undervisning i Toppidrettsfaget Motocross, dette foregår for det meste på crossbanen. 

Hvor gode er motocross utøverne ved NTG?

  • Dette varierer. Men vi kan nevne at utøvere som har gått eller går her har tatt over seksti individuelle NM gull og over hundre NM sølv og bronse medaljer siden 1994.

Hvor mange motocross utøvere er det ved avdelingen?

  • Det har variert fra 4 til 9 utøvere fordelt på de tre trinnene, men overstiger sjeldent totalt 7.

Har dere andre motorsportgrener?

  • Det er motocross som er hovedaktiviteten, men vi kan gjøre enkelte andre ”motoriserte” prosjekter om de er veldig spennende (må være idrett tilknyttet NMF). Her kan det nevnes at Andreas Mikkelsen i rally har gått her og enkelte utøvere fra Team Norway Snowcross. Vi har også hatt en road-racing utøver på avdelingen.

Hvordan er kjønnsfordelingen?

  • Dette kan variere og blir vurdert i forhold til nivå og ambisjoner.

Er det mulig for en motocrossfører å begynne på NTG-U (ungdomsskole)?

  • Ja, det er mulig, men det er helt klart fordel å bo i nærheten med familien. Se hjemmesidene til NTG-U Bærum her!