Vår historie

I 1980 var det ikke tilrettelagt for at unge idrettsentusiaster skulle klare to ting på en gang: få videregående utdanning samt bli toppidrettsutøvere. Ståle var et unikt alpintalent. Pappa Roger forsto dette og fikk ambisjoner på sønnens vegne. Han mente sønnen kunne bli en habil alpinist og samtidig holde stø kurs mot en god eksamen på videregående skole.

Dermed samlet Roger Elstad en håndfull foreldre med talentfulle alpinister, og privatskolen Norsk Alpingymnas var et faktum. Høsten 1981 ønsket rektor Bjørn Edvardsen 12 elever velkommen til første skoledag. Et eventyr kunne starte.

For et eventyr har det vært. Eller rettere sagt, en knallhard maraton fram til dagens Norges Toppidrettsgymnas (NTG), med 7 videregående skoler og 7 ungdomsskoler. Det som startet i et klasserom på Bekkestua ungdomsskole, har vokst til å bli norsk idretts viktigste arena for talentutvikling. NTG kan i dag tilby spesialisering i over 30 forskjellige idretter, huser ca. 1800 elever og har nærmere 400 lærere og trenere.

Elevene har blitt utfordret både idrettslig og faglig. De har svart med å ta over 100 medaljer i De Olympiske leker, og over 240 medaljer i senior-VM. Ingen institusjon i Norge kan vise til lignende resultater. Skolene ønsker å skape hele mennesker. Det betyr at skole og idrett skal henge sammen – og gi hver enkelt elev en god start, enten på idrettsarenaen eller i universitets-/ høyskolemiljøer. Flesteparten av elevene tar en akademisk utdanning etter årene på NTG.

Men NTG hadde ikke vært NTG hvis vi ikke var stolte av de prestasjonene våre fremste talenter har levert etter endt skolegang.

Deriblandt Ole Einar Bjørndalen, Lasse Kjus, Thor Hushovd, Mats Zuccarello Aasen, Magnus Carlsen, Vetle Sjåstad Christiansen, Aleksander Aamodt Kilde, Maren Lundby, Robert Johansson, Sander Sagosen, Henny Reistad, Tiril Sjåstad Christiansen, Emil Hegle Svendsen, Caroline Graham Hansen og Karoline Dyhre Breivang har en ting felles: De har alle vært elever ved Norges Toppidrettsgymnas.

NTG 40 år, vår historie

NTGs første OL-vinner 1992, Finn Chr. Jagge.

Elever ved Norsk Skigymnas 1987-90. Lasse Kjus og Tom Stiansen nr. 1 og nr. 2 fra venstre.

I 1990 opprettet Skigymnaset skiskytterlinje på Geilo. Lite ante Ole Einar Bjørndalen (foran til høyre) og Liv Grete Skjelbreid (midt på bildet) hva som ventet.