Hjem NTG Lillehammer Håndball "NTG tvillingene" som ble proffspillere i utlandet
Foto: Artlight Photography

"NTG tvillingene" som ble proffspillere i utlandet

Trine B. Hansen Blomquist og Linda B. Hansen Lundmark er tidligere elever med NTG Håndball Lillehammer. Se deres imponerende merittliste med Eliteseriespill i fire land, EHF-cup og Champions League og les om veien fra NTG til proffhåndball

Hvorfor takket du ja, da du fikk tilbud om å gå på NTG Håndball Lillehammer?

Linda:  Vi ble kontaktet av trenerne på NTG Håndball Lillehammer etter at vi spilte kretslags-NM for Akershus i mars-96. Da gikk vi i 1. klasse på Nes videregående skole på Årnes der vi kommer fra, men vi takket ja til NTG etter henvendelsen og gikk på NTG i 2. og 3. klasse. Grunnen til at vi takket ja var for at vi ønsket å satse på håndball som toppidrett, vi ville trene mer og vi ville ha muligheten til å kunne utvikle oss som håndballspillere, det lokket også veldig, for meg som målvakt, at vi fikk egen målvaktstrener. Samtidig hadde også skolen samarbeid med Faaberg IL (2.div da vi gikk i 2. klasse, og 1. div i 3.klasse) som hørtes interessant ut og i tillegg er Lillehammer en fin by.

 

Foto: Johan Arnt Nesgård

Trine:  Vi takket ja til skoleplass fordi vi ønsket oss muligheten til å kombinere toppidrettssatsning og utdanning fordi vi etter første året på ordinær videregående hjemme i Nes opplevde at det ikke var like optimalt å kombinere det der. Vi takket også ja p.g.a. at vi hadde hørt at NTG hadde et godt rykte på seg. Vi ønsket å satse og å utvikle oss som håndballspillere og få muligheten til og etter hvert spille i høyere divisjoner enn det vi kunne i hjembygda, som den gangen hadde et damelag i 3. divisjon som høyeste divisjon. Da vi ble kontaktet spilte Faaberg i 2.divisjon med ambisjoner om opprykk (noe de klarte under vår første sesong i Faaberg). Hovedmålet vårt var å bli gode seniorutøvere slik at vi kunne få sjansen til å spille eliteserie og eventuelt få prøve oss på landslag og proffspill i utlandet, noe vi etter hvert også fikk oppleve.

Foto: Finn Lassen

Hva betydde NTG for deg og din videre satsing på håndball og hvordan var «NTG livet», hva er dine beste minner?

Trine og Linda:  Vi vil si at det betydde alt for vår videre satsning på håndball og studier, det ble et springbrett videre i håndballkarrieren og åpnet opp muligheten for å nå og ikke minst satse på toppnivå. Uten tiden på NTG, med de gode forutsetningene vi fikk der med et bra tilrettelagt og skreddersydd opplegg med en god studie- og treningsplan som la alt til rette for at vi kunne satse på både studier og idrett, er vi usikre på om vi hadde nådd så langt. NTG-livet var alle tiders, det var spennende å flytte hjemmefra og inn på hybel, og «klare seg selv uten mamma & pappa», man får god anledning å bli mer selvstendig og å utvikle seg utenfor «komfortsona». Siden vi er tvillinger hadde vi jo hverandre, men klassen og laget ble fort den «nye familien». Vi tenker tilbake på den tiden med glede, selv om det også var to år som krevde mye, men det var en lærerik tid og det var godt miljø ved skolen og vi trivdes med å bo i Lillehammer med nærhet til flotte treningsfasiliteter og kort vei til idylliske naturopplevelser ved skog, fjell og sjø. Takket være et enestående læringsmiljø og en god utviklingsarena med hjelp av dyktige og dedikerte lærere og trenere samt en stor interesse for egen læring og høy treningsvilje mottok begge svært gode vitnemål, som for oss ble viktig i forhold til videre studier. I hverandre hadde vi en god studiepartner og et artig minne er at vi under avslutningsarrangementet for avgangselevene i 3. klasse ble tildelt prisen "Skolens Elev" sammen, for de klarte ikke å skille på oss. Begivenheten fant sted i Bankbygget i Lillehammer og denne prisen fikk vi for våre idrettsprestasjoner og skoleresultat, men også for at vi var gode og inkluderende klassekamerater og humørspredere, noe som betydde veldig mye for oss.

Beste minner ved NTG var ellers det gode miljøet på skolen og i klassen, vi var en ganske sammensveiset gjeng og hadde mye moro sammen både på skolen, på trening og på treningsleir. Vi følte oss privilegerte som hadde så dyktige og kompetente trenere og lærere på skolen og de var veldig flinke til å ta godt vare på elevene. Sammenlignet med vanlig VGS var jo NTG en «liten» skole den gangen med kun to klasser pr trinn og det gjorde det nok lettere for lærerne og trenerne og se hver enkelt elev samtidig som lærings- og prestasjonsmiljøet blir også godt når man vet at alle som går ved skolen har ambisjoner med både idretten sin og skolegangen. Det var også veldig gøy å reise på treningssamlinger i utlandet og vi var under våre to år på NTG i både Danmark og Polen på samlinger pluss at vi var på en stor romjulscup i Polen som vi vant og der fikk Linda en pris som cupens keeper.


Hvordan klarte du å kombinere videreutdanning og topphåndball, hva er viktig å passe på/prioritere?

Trine:  For meg har det gått fint å kombinere utdanning og topphåndball, man må bestemme seg, det handler om å prioritere og disponere tiden rett i forhold til hva man har på planen, både med idretten og studiene. Det er en fordel å være strukturert og målbevisst både i forhold til studier og idretten, å holde seg à jour med skolearbeidet er like viktig som og følge treningsplanen. Siden ungdomsåra hadde jeg hatt et ønske om å utdanne meg til fysioterapeut men var også inne på tanken på å bli lærer men det var Linda som utdannet seg til det i stedet.

Rett etter NTG tok jeg forberedende studier Ex. Phil/Ex.Fac på Universitetet i Oslo og året etter flyttet jeg til Sverige der jeg ikke lenge etter kom inn på Fysioterapeutprogrammet ved Gøteborgs Universitet. Vi gikk til sluttspill hver sesong og det kunne bli mange kamper og hektiske tider, men da passet jeg alltid på å ha med bøker og notater på bussen så jeg kunne pugge så fort anledningen bydde seg. Det ble også viktig å ha en god dialog med trenerne, lærerne og studieveileder for å kunne få til et optimalt opplegg for å kunne kombinere studiene med idretten. Juni 2004 var jeg ferdigutdannet og har etter det jobbet som fysioterapeut både på sykehus, i kommunen, i privat praksis og for håndballag og synes selv at jeg har valgt verdens beste yrke.

 

Foto: Finn Lassen

Linda:  Jeg har studert i to omganger i Norge og Sverige. I Norge så studerte jeg til reisekonsulent på Reiselivsskolen i Oslo høsten 2000, og det var en intensiv tid med lange skoledager den høsten etterfulgt av to måneder praksis hos Braathens på callsenter på Fornebu. Praksisen innebar turnusarbeid for meg og det merket jeg var vanskelig å kombinere med toppidrett, det ble mye styr for å bytte vakter for å rekke treninger på ettermiddagen og man måtte virkelig strukturere dagene. Jeg kunne reise hjemmefra Årnes kl. 5.30 på morgenen og kom ikke hjem før sent på kvelden i og med at jeg pendlet med buss og tog under perioden på Fornebu. Heldigvis bedret det seg da jeg rett etter praksisen fikk jobb på reisebyrå på Lillestrøm (nære Fjellhammer) og bare jobbet på dagtid på hverdager.

Da jeg flyttet til Sverige i 2002 for å spille for IK Sävehof i eliteserien. Det første året fikk jeg et årsvikariat som kroppsøvingslærer før jeg begynte å studere på Gøteborgs Universitet. Der studerte jeg i 4,5 år (idrett, geografi og pedagogikk) for å bli lærer på videregående nivå. Håndballen gjorde at vi hadde mange reiser og daglige treninger, men selv om det var tøft til tider gikk det egentlig greit å kombinere studier og toppidrett for vi hadde en klubb og trener som hadde forståelse for at det var viktig med utdannelse også. Husker også at det hjalp å ha en veileder under praksisperioden som var håndballinteressert og lot meg dra fra skolen litt tidligere for å rekke treninger under perioden vi spilte i Champions League. Hun ga meg også gyldig fravær da vi var i utlandet på CL-kamper. Men uansett om man studerte eller jobbet måtte man være strukturert og målbevisst og ikke minst motivert for å kunne kombinere studier eller jobb med toppidrett.

Foto: Michael Erichsen

Hva skal til for å bli håndballspiller på toppnivå, hva mener dere er det viktigste?

Trine og Linda:  Toppidrett handler om å sette seg mål, kortsiktige og langsiktige. Man må bestemme seg for å satse og å være veldig treningsvillig men man må også ha mye treningsglede, håndball skal være gøy. Det rekker ikke med kun talent, du må gidde å trene mye og ofte, du må brenne for og elske sporten og du må være villig å forsake en del ting. Vi vet ikke hvor mange ganger vi ved forskjellige invitasjoner har måttet svare; "Nei, kan ikke pga. håndballtrening eller kamp", men det har det vært verdt for gjennom håndballen har vi fått oppleve masse både på og utenfor banen, vi har fått treffe mange mennesker, fått venner for livet og vi har fått reise Europa rundt som vi ellers ikke hadde fått oppleve. 

Det er også viktig å ha troen på seg selv og å være tålmodig, resultatene kommer ikke plutselig og av seg selv, man må terpe på det som er vanskelig og våge å dyrke det man er best på. For å utvikle seg er det også viktig å være i et trenings-/prestasjonsmiljø hvor du får utfordringer nok til å bli bedre, så ved å velge en skole/klubb hvor de satser, det er god treningskultur, du har gode folk rundt deg og du har trenere som tror på deg så øker sjansene for å lykkes med å bli en toppidrettsutøver.

Hva er deres beste håndballminner?

Trine og Linda:  Vi har veldig mange gode håndballminner, fra tiden i Sävehof er vel det største der vi ble historiske som første svenske lag som kvalifiserte seg til Champions Leauge. Fra perioden i Frankrike er finalespill i sluttspillet i den franske eliteserien et godt minne, i tillegg for Linda sin del  ikke minst det å vinne Europacup med Nimes

TRINES MERITTLISTE

Raumnes & Årnes (R&Å) :  

1988-1996
Spiller J9 opp til J18  

Fenstad / R&Å,

1995-1996
Spiller J18 / 3.div, vinner av Dronninglund Cup J18

Faaberg

1996-1998
Spiller J17-19 / 1.-3.div

Fjellhammer  

1998-1999
Spiller Eliteserien + 2.div, NM med J19, vinnere av Partille Cup U21  

IK Sävehof, Sverige  

1999-2008
Spiller eliteserien, vinner av Partille Cup U21, 3 x svensk mester, 1 x SM-sølv, 3 x svensk seriesølv, 5 x serievinner, 2 x Ligacupmester, 1 x bronse Ligacup, deltagelse i kvalik CL/EHF-cupen 2006-2007 og Champions League gruppespill 2007-2008 (historisk i Sverige), deltok på samling med Norges A-landslag 2001. Nominert til Allstar-team i Eliteserien flere ganger.

Fox Team Nord Frederikshavn, Danmark

2008-2009
Spiller 1. div. + kvalik til opprykk ligaen

HBC Nimes, Frankrike  

2009-2010
Spiller eliteserien, sølv i LigaCupen, 4. plass serien, 3. runde EHF-cupen Avsluttet karrieren sommeren 2010 p.g.a. kneskade. Totalt spilt 22 E-cup kamper.  

Levanger HK  

2012-2014
Fysioterapeut i eliteserien

Nessegutten

2014-2015
Ass. trener/fysioterapeut, kvalifisert til Bringserien med J16    

Stjørdal HK

2015-2016
Spiller/fysioterapeut 3. div

2016-2017
Ass. trener / fysioterapeut, 3. div / J18, kvalifisert til Lerøyserien med J18


LINDAS MERITTLISTE:

Raumnes & Årnes (R&Å) :  

1988-1996
Spiller J9 opp til J18

Fenstad / R&Å,

1995-1996
Spiller J18 / 3.div, vinner av Dronninglund Cup J18

Faaberg 

1996-1999
Spiller J17-19 / 1.-3.div  

Fjellhammer 

1999-2002
Spiller 1.div-Eliteserien, NM-gull i Beachhåndball 2001, semifinalist Partille Cup U21  

IK Sävehof, Sverige  

2002-2008
Spiller eliteserien, 2 x svensk mester, 1 x SM-sølv, 2 x svensk seriesølv, 3 x serievinner, 2 x Ligacupmester, 1 x bronse Ligacup, deltagelse i kvalik CL/EHF-cupen 2006-2007 og Champions League gruppespill 2007-2008 (historisk i Sverige).  Nominert til Allstar-team i Eliteserien flere ganger.

HBC Nimes, Frankrike  

2008-2010
Spiller eliteserien, bronse i serien, gull i Challenge Cup (E-cup), sølv i LigaCupen, 3. runde EHF-cupen, 4. plass serien (kom på delt 2. plass på den offisielle målvaktsstatistikken begge sesonger med et snitt på 44 % redninger)

Aalborg DH, Danmark Ligaen

August-oktober 2010
Spiller 

Levanger HK  

Okt 2010-2014
Spiller eliteserien, årets spiller 2011. Sluttspill 2011-2013. Cup Winners Cup (11-12) og EHF-Cup (13-14). Avsluttet karrieren våren 2014 p.g.a. ryggskade (prolaps). Totalt spilt 38 E-cupkamper

Nessegutten

2014-2015
Målvaktstrener, kvalifisert til Bringserien med J16