Hjem NTGs historie
Foto: Det første russekullet på Norsk Alpingymnas i 1984

NTGs historie

Her kan du lese hvordan det hele begynte.

Stiftelsen Norsk Alpingymnas (NAG) ble etablert av Roger Elstad i Bærum i 1981 for å drive en privat, videregående skole på idrettens premisser. 

Skolen startet med 12 unge, ambisiøse alpinister og ble i 1984 godkjent av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF) etter privatskoleloven med rett til statsstøtte. I 1985 tok skolen også inn langrennstalenter, og stiftelsen endret navn til Stiftelsen Norsk Skigymnas (NSG). Alle skiidretter ble etter hvert representert på skolen, og i 1988 godkjente KUF en høyere tilskuddssats for skolens utdanningstilbud.

Mange unge idrettsutøvere ønsket seg det samme tilbudet. For å dekke etterspørselen kombinert med et ønske om å bidra til å dyrke frem unge norske idrettstalenter, utvidet NTG sin virksomhet med flere typer idretter og flere elevplasser. I 1990 etablerte stiftelsen en skole på Geilo for idrettene alpint, langrenn og skiskyting. Høsten 1993 ble skolen åpnet for ”alle” idrettsgrener og stiftelsen endret navnet til Stiftelsen Norges Toppidrettsgymnas (NTG).

Etter de olympiske leker på Lillehammer i 1994, åpnet NTG en skole i Lysgårdsbakkene. En ny NTG-skole med idrettene fotball og håndball ble åpnet høsten 1999 på Kongsvinger. I 2004 startet stiftelsen en ungdomsskole (NTG-U) med to paralleller i Bærum. I 2008 ble NTG Tromsø etablert bestående av totalt fire idretter. Videre ble det høsten 2016 etablert en ungdomsskole på Kongsvinger, og i 2017 på Lillehammer. Høsten 2018 ble det etablert ungdomsskoler i Tromsø og i Bodø, i tillegg til en videregående skole i Bodø. 

NTG tilbyr studiespesialisering med toppidrett, og representerer idag 27 forskjellige idretter, både sommer- og vinteridretter, individuelle- og lagidretter. 

NTGs første OL-vinner 1992, Finn Chr. Jagge.

Elever ved Norsk Skigymnas 1987-90. Lasse Kjus og Tom Stiansen nr. 1 og nr. 2 fra venstre.

I 1990 opprettet Skigymnaset sin første avlegger på Geilo. På bildet ser vi det første kullet på Geilo (1990-93) med en ung Ole Einar Bjørndalen til høyre på bildet.