Hjem NTG Bærum Bordtennis NTG elev på det norske landslaget i matte
Foto:

NTG elev på det norske landslaget i matte

Fredrik Meringdal - bordtennisspiller i 2C ved NTG Bærum - er valgt ut som en av fem elever på de videregående skoler som får representere det norske laget i den internasjonale matematikkonkurransen Baltic Way.

Deltagelse i Baltic Way blir basert på abelkonkurransen, og arrangeres den første uken i november. 

Fredrik har skrevet en tekst om konkurransen: 

Baltic Way er en internasjonal matematikkonkurranse der lag fra de baltiske og nordiske landene, samt St. Petersburg, konkurrerer. Konkurransen er en lagkonkurranse med fem deltakere på hvert lag. De fem deltagerne fra det norske laget er valgt ut på bakgrunn av resultatene i abelkonkurransen (kalles også for matte-NM og har omtrent 4000 deltagere hvert år) og den nordiske matematikkonkuransen.

Baltic Way startet i 1990 til minne om kjeden av to millioner mennesker som demonstrerte fredelig for frihet i de baltiske landene. Opprinnelig deltok bare Estland, Latvia og Litauen, men i 1992 utvidet konkurransen seg til å omfatte alle landene rundt Østersjøen, og alle de nordiske landene. Finland var først vert for konkurransen i 1996, en gang i 2006, og er vert igjen nå i 2016.

Som sagt blir Baltic Way avholdt i Finland i år, i byen Oulu. Før konkurransen vil det norske laget ha en en kort treningsleir, hvor man skal lære å løse veldig krevende oppgaver innenfor algebra, tallteori, geometri og kombinatorikk. På konkurransedagen skal de 5 norske deltagerne forsøke å løse så mange oppgaver de kan av 20 oppgaver tilsammen på fire og en halv time. Etter konkurransen blir besvarelsene fra de forskjellige landene evaluert og sammenlignet. Dette tar omtrent en og en halv dag og til slutt avsluttes hele ti dagers oppholdet med en god middag, premieutdelig og hjemreise.