Hjem NTG Tromsø Friidrett/Mix Kan bli ny gullalder

Kan bli ny gullalder

De kommer fra hele Nord-Norge. Nå er en håndfull sprinttalenter i norgestoppen samlet i Tromsø.

- Kan bli ny gullalder

De kommer fra hele Nord-Norge. Nå er en håndfull sprinttalenter i norgestoppen samlet i Tromsø.

Sprintgruppen til Norges Toppidrettsgymnas i Tromsø består i år av bare jenter. Talentfulle jenter, som får trener Henrik Johnsen (31) til å minnes tiden for cirka ti år siden, da han selv var med på en fantastisk epoke for herresprint i Tromsø.

– En gang var vi faktisk sprinthovedstaden i Norge, med fire løpere (Johnsen, Rasmus Rypdal, Martin Rypdal og Kjetil Falkegård, journ.anm.) fra Tromsø i NM-finale på 60 meter. Det er litt for tidlig å sammenligne denne gruppen direkte mot det, men de kan klare å få til noe av det samme, sier Henrik Johnsen og fortsetter:

– Forholdene ligger til rette for det. I sine årsklasser ligger de godt an. Vi håper å få til et skikkelig jenteløft når vi har såpass mange unge, gode jenter.

Nå skal Thale (18) gjøre som Gull-Warholm: – Det gir meg mye større glede

STORHETSTID: Martin Rypdal leverer stafettpinnen til Henrik Johnsen under NM-stafetten i 2008. Foto: Thomas Olsen

– Bra å være en del av denne gruppa

iTromsø møter de fem jentene som er fast inne i sprintgruppa på Valhall.

De er: Victoria Fagertun (18) fra BUL Tromsø, Thea Aase Pedersen (17) fra FIK Stein (Hammerfest), Ana Drønen (16) fra IK Hind (Harstad) og Storfjord-søstrene Monica Kristine (17) og Maria Fagerli (16).

I tillegg trener hekkeløper Thale Augensen (Narvik) ofte med gruppa.

– Det er veldig bra å være en del av denne gruppa. Alle støtter hverandre og er snill mot hverandre. Vi har det bra sammen og hjelper hverandre på trening, sier Ane Drønen, som er inne i sin første høst i Tromsø som førsteårselev på NTG.

Hun har en personlig rekord 61,21 på favorittdistansen 400 meter.

– Jeg liker å si at ambisjonene mine er å bli så god som mulig, men det sier vel alle. Jeg sier som Thea, målet er å prøve og hevde seg på nasjonalt og internasjonalt nivå.

NY GIV: NTG-trener Henrik Johnsen med skolens sprintgruppe. Foto: Lars Eidissen

Raskest i Norge

Storfjord-søstrene Fagerli trives godt i det sterke jentemiljøet som har samlet seg i Tromsø.

– Det er kjempebra. Vi var ikke så mange i Storfjord heller som trente, så vi er en større gruppe nå. Det blir litt lettere og artigere, sier Monica Kristine Fagerli.

Lillesøster Maria er faktisk Norges aller raskeste 16-åring å på 100 meter i år med tiden 12,26. I helgen løper hun Barents Summer Games i Bodø.

– Målet er alltid å perse. Så får vi se på Barents Games. Jeg har lyst til å se hvor god jeg kan bli, sier 16-åringen.

Fantastisk sesong

Thea Aase Pedersen har hatt en meget sterk sesong, og har senket sin personlige rekod til 12,45 på 100 meter. Det er en soleklar ny kretsrekord i årsklassen i Finnmark for Hammerfest-jenta.

– Jeg vet ikke om jeg å si hvilke ambisjoner jeg har. Jeg vil hevde meg både i Norge og internasjonalt, sier 17-åringen.

Til helgen løper både Drønen og Pedersen UM i Bergen.

– De to siste stevnene har ikke gått så bra som da jeg perset. Formen er ganske bra nå, når jeg har fått roet meg ned. For jeg har jobbet og trent ganske mye i sommer. Og jeg har hatt et skadet kne som kjennes bedre ut nå, sier Pedersen.

Lang vei tilbake

Gruppas eneste tromsøjenta, Viktoria Fagertun, har fått årets sesong ødelagt av skader. Det har tidvis tæret på motivasjonen. Nå er 18-åringen endelig skadefri og ser frem til vinterens innesesong.

Det har vært veldig hardt å være skadet lenge. Mange ganger har jeg tenkt om det er vits i å fortsette. Jeg har holdt ut slik at jeg er skadefri nå og kan begynne å trene, sier hun med et smil.

Allerede før skaden løp hun på 26-tallet på 200 meter, og var i norgestoppen på 60-meter i sin årsklasse.

– Jeg har lyst til å bli så god som jeg kan bli, og få ut potensialet, sier hun.

– Viktoria må bare stå på og tenke langsiktig. Hun har vært blant de raskeste i Norge på 60-meter i en veldig tøff årsklasse. Nå må hun bygge seg opp over tid og tålmodighet er nøkkelen der, sier Henrik Johnsen.

– Nå er hun inne i et veldig fint miljø hvor det er mange som har lyst til å oppnå noe sammen. Da ligger det bedre til rette, når det er så mange unge jenter som vil bli rask, avslutter sprinttreneren.